• Ny

Hæmokromatose - en håndbog for patienter og pårørende

100,00 kr.
Inkl. moms

Genetisk hæmokromatose er en tilstand, hvor kroppen optager meget mere jern fra kosten, end den har brug for. Overskuddet af jern bliver ophobet i kroppens forskellige organer og kan medføre en lang række symptomer og skader. Selv om ca. 1 ud af 250 danskere er i risiko for at udvikle hæmokromatose, er det de færreste, der kender til tilstanden.

Bogen her henvender sig til både sundhedspersonale, patienter og pårørende med kvalificeret information om hæmokromatose. Formålet er at støtte tidlig opsporing og behandling.

1. udgave, 2022. 70 sider.

Varenummer 2320.

Antal

Omkring 1 ud af 250 etniske danskere er i risiko for at udvikle hæmokromatose, hvor kroppen optager for meget jern fra kosten og ophober det i de forskellige organer. Det svarer til omkring 20.000 personer. 1 ud af 8 danskere er bærere af det ændrede (muterede) HFE-gen, der disponerer for hæmokromatose.

Ikke desto mindre diagnosticeres mange personer med hæmokromatose desværre først, når der er sket større organskader.

Hæmokromatose er endnu ikke særligt kendt, hverken i offentligheden eller blandt store dele af sundhedspersonalet. En blodprøve til analyse af jernoverskud (”jernstatus”) indgår endnu ikke i de rutineblodprøver, som lægerne bestiller som led i udredningen af mange af deres patienter.

Men ved en tidlig diagnose og behandling af hæmokromatose kan personen leve et normalt liv og undgå at udvikle permanente, kroniske organskader, der medfører forringet livskvalitet og nedsat levealder.

Formålet med denne håndbog er:

  •  at give kvalificeret information omkring genetisk HFE-hæmokromatose til både patienter, pårørende og sundhedspersonale
  •  at forbedre kendskabet til og forståelsen af hæmokromatose
  • at vejlede om tidlig opsporing af risikogrupper og diagnosticering af de personer, der vil udvikle stort jernoverskud.

2320